Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Hibernăm?

Hibernăm  Marin Sorescu

”Traim din amintiri, hibernăm în vizuina
Unei frumoase întâmplări, care se- ndepărtează.
Între vinovăție și – așteptare.
Cam acesta e cadrul. Nu se poate schimba nimic.
Așteptăm cu mâna streașină la inimă.
Și ce rar se vede ceva în zare.
Dar trebuie să ne păstrăm calmul. ……….. ”

          Ca și împrejurimi, la Turu, doar ”cazanul” și ”moara” erau interesante. Pentru noi copii hai și plimbarea ”la Lucica” și ‘‘pe vale”. Vă povestesc acum.

Cazanul de la capu’ satului

Cazanul’‘ era locul ce-l intuiai, mai mult după miros, după simțul uimitor al cailor de-a se opri singuri acolo, în toiul nopții, că așa era mersul. Din căruța tocmită de cu ziua astălaltă să ne ducă acolo, deșărtam în fugă lemnele de ars (mai mult acolo niște vreascuri și crăci tăiate uniform). Îți dădeai jos bidoanele cu borhotul*, destul de mirositor, hainele de muncă și eliberai căruța omului, ce urma să revină dupa prânz, dacă nu-i trimiteai, cumva, vorbă mai devreme, să te ia napoi, cu licorile sau să ntarzie mai spre amiază.

Cazanul avea doua reprezentări: locul unde se facea țuica, un spațiu agitat, plin de oameni adormiți, ba taciturni, ba veseli și vorbăreți, dar și echipamentul propriu zis, ce producea țuica atât de dorită.

Când încă nu se mijea de ziuă, ”Cazanul” prindea viață. Era o cladire spațioasă, cu trei cazane mari, înalte, alămite, cu serpentine și țevi. Ceva de nevăzut, pentru mine. În spate, era un loc imens pentru deșărtat ”lava” încinsă, ce rămânea după ce se facea țuica. Un fel, de vulcan_noroios ce încă mai clocotea în aer liber. Într-un spatiu, bine închis clocotea, mirosind acid a alcool si pe măsură ce se varsau samburi_borhotului, deja valorificat. Eu cu ochi de copil, vis a vis de cazan aveam impresii de imensități – ca distante și mărimi. Oricum ”cazanul” era ca un furnicar. Toți cei veniți aici aveau ceva de spus celuilalt, fie legat de tehnologia dată ‘’mai pune vreascuri, să nu se stingă” sau vis-a vis de cunoscuți ‘’o știi pe-a lui cutareasca?? Ea a făcut ieri la cazan și zicea că i-au ieșit trei vedre**, poți să crezi??’’ sau ‘’uite ce bariș*** colorat are Marița‘’. Asta e noră’ta??’’ etc. Se vorbea tare ca la bâlci.

 Veneau familii întregi la cazan, dar noi eram, doar eu si bunica’mea. Nu văd cum ar fi putut avea vre’un ajutor din partea mea, poate cel mult o grija în plus, să nu ma ard pe undeva. Drept e, că am fost un copil, asa_si_asa de cuminte. Dacă-mi explicai și eu înțelegeam, nu puneam mana ”acolo”. Poate o alertam, pe bunică’mea, dacă curgea țuica sau dacă nu erau vreascuri sub cazan – nu prea-mi amintesc, altfel…. mamaia se uzmea**** cu toate. Mamaia era o femeie bărbată și ca fizic, nu a fost slaba decat în tinerețe, pân’ să se marite a fost aschie, apoi era mai ”balena”- cum îi plăcea ei să zică, mai împlinită.

Cazanul din curte

În timp, când am mai crescut, ”cazanul” s-a transformat. Se schimbau proporțiile. Din măgăoaia de la capul satului, s-a transformat în căldarea cu capac, de cupru, cumpărată de la țigani, ce mamaia o instala în curte. A meșterit nițel pentru asamblare, tiganu’, ce i-a vândut-o bunică’mii, i-a aratat cum și ce. Devenise mai simplu, mai ușor făcutul la cazan. În mare, în curtea din spate, spre grădină, săpa mamaia o mica groapă n pământ, fixa bine pirostriile, să poata ține caldarea ceea mare de cupru. În ea punea, cu atenție, fructele macerate, dar și câteva pietre pe fund să nu se prindă. Ufff, urma lipirea capacului cu pământ galben, a țevilor și montarea răcitorului cu apa. Aici începea corvoada. De câte ori nu o lua de la capăt, dacă nu erau prinse în unghiurile potrivite! Decojea pământul, și-l repunea până când asamblările păreau a fii ce trebuie. Uneori, obosită de repetiția operatiilor, mamaia începea să plângă invocând forța divină, ”o Doamne! cu ce ți-am greșit de mă chinui atat??’‘.
La stricatul vremii, când picaturi răzlețe se transformau în ploaie zdravănă se întâmpla la fel, plânsu’ de ”biată femeie”cu tot tacâmu”. Oricum punea foc sub căldare, cât putea de încet , să nu dea peste cap cazanu’ și cu răbdare, în mijlocul bataturii, producea licoarea magică. Spălatul, curățatul era altă corvoadă, dar acceptata mai ușor, după ce gusta din ”fruntea” țuicii. Pusul la uscat și ascunsul în pod, al cazanului, încheia temporar făcutul țuicii în curtea casei.

Mamaia se bucura, dar trăia și o spaimă permanentă, că o vor prinde că face țuică în curte. Ne punea să acoperim gardurile cu macate, să nu vadă vecinii sau strada. Noi ne amuzam, îi explicam ca-s alte vremuri, că poți face ce vrei în curtea ta, că-i de uz personal. Nimic! Era prevazatoare, ‘‘dacă se găsește fr’un perceptor și bate-n poartă???” Cu toate ”ascunzișurile” mirosea a țuică, de te trasnea, de la cinci poște! 🙂

Simțiți cumva și voi mirosul???

borhot* = amestecul de fructe lăsate la macerat câteva săptămâni, urât mirositoare, din care se prepară țuica;

vedre** = găleți;

bariș*** = batic;

uzmea****= chinuia.

Tot conținutul încărcat pe acest site este original, iar reproducerea sa parțială sau totală este interzisă fără acordul meu expres.

Publicitate

20 de gânduri despre „Hibernăm?

Adăugă-le pe ale tale

  1. Amintiri minunate, din vremuri in care, parca, oamenii erau mai blanzi, mai buni.
    Imi place tare mult cum ai descris totul – am simtit mirosul tuicii si mirosul fumului de lemne arse, i-am vazut pe cei adunati la „cazan” (si le-am completat comentariile) 🙂 si mi-am amintit ca eu am vazut cum face vinul o matusa a mamei. Sticlele cu vin le tinea ingropate in pamant, langa coltul casei.
    Cand eram copii, tata facuse un alambic pentru a face tuica „la bloc”, pe aragaz. :)) I-a iesit atunci aproape un litru de tuica, dar n-a mai facut apoi – dura muuult prea mult timp si… mirosea de numa’-numa’. 🙂
    Zile senine iti doresc!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Amintiri dragi. Mi-a placut tare ca te-ai vazut in poveste, la ”cazan”. Puteam schimba ceva impresii, ca ne pricepeM. Multumesc mult de impresii. Numai bine! 🙂

      Apreciază

  2. Asta era activitatea bunicului. Şi de câte ori stătea lângă cazan, spune o poveste, plasată în sat, dar cred că-i din genul celor universal valabile: tată şi fiu, făceau ţuică, fiul la prima experienţă de genul ăsta. Tatăl pleacă să mai aducă lemne, moment în care ţuica începe să curgă în găleată. Fiul ia cu păhăruţul, bea, mai ia unul, îl bea şi tot aşa. La un moment dat, fiul începe să strige: tătucă, vină iute, tătucă, că ne răzghieşte cazanu’ 😀

    Apreciat de 1 persoană

  3. Un déjà vu putin bizar, trait si experimentat personal ! 🙂 Când ma gândesc la locul nasterii mele, parca era destul de rustica atmosfera, si chiar romantic „iadul” de la „horincie”, unde cel mai mult, focul si jaraticul îmi placeau mie, chiar daca nici câte o dusca de „tzuzla” oferita de batrânii „diavoli” ce-nvârteau la manivela, nu-mi displacea, cu tot gerul de afara, în gât se facea dintr-odata …vara. 🙂 ))
    O seara superba, draga Ina !

    Apreciat de 1 persoană

  4. Fotografia aceea mi-a adus aminte de bunica mea, care cu muuuulți ani în urmă, încerca să valorifice fructele de prin grădină și din care îi ieșeau câtiva litri de țuică. Amintiri de demult… Chipuri dragi, cărora le ducem dorul…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web construit cu WordPress.com.

SUS ↑

GLOBETROTTER - blog de călătorii

Călătoriile mele prin lume și sfaturi utile pentru a ști cum să te ferești de înșelătorii

-awake but dreaming-

Simt.Trăiesc.Iubesc.

Radio 80

talk less, play more

imaginecontinua

Pretextul acestui blog este mica mea colecție de fotografii vechi. În timp s-a transformat în pasiune. O pasiune care ne trimite, pe noi, cei de azi, în lumea de altădată, prin intermediul unor fotografii de epocă.

pardauro blog

un om cu capul pe umeri

Dana Fodor Mateescu

Poveștile mele sunt vii și mă scot din minți. Mă rod pe dinăuntru. Le cert și le iubesc, le mângâi, apoi le gonesc, le ucid și le readuc la viață. Sunt ale mele. Uneori, mă îmbracă de sus până jos, mi se prind în păr, la gât și pe fiecare deget. Eu însămi sunt o poveste.

G.Dansul vietii

*Sa scrii cu sufletul tau si sa recitesti cu sufletul celorlalti!... *

De-ale Irinei

Eu, aici, acum, altfel

HopeLess

Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!

Monolog cu un străin

Iubesc, am curaj și mă tem...

La mine în suflet

Gânduri, trairi, opinii...Iubiri

Gălăgie'n Cap

Verzi și uscate

Monalisa

Simte și trăiește!

ATITUDINE SLABĂ

Când uit ce sunt, devin ce aş putea fi.- Lao Tzu

Comentator Amator

„Viata nu are subtitrare, ori o intelegi, ori nu…” – Wolf Wildfire

Short Prose

Poetry and Prose by Gabriela Marie Milton #1 Amazon Bestselling Poet & Editor, Award Winning Author, Pushcart Prize Nominee

%d blogeri au apreciat: