Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Elena

Mama mea dragă

Eram mică și o necăjeam. M-am născut în Braila, în Lanca și .. eram singuri, în trei. Nici un bunic în apropiere, nici un ajutor pentru mama. Nu am nici o amintire din copilaria_bebeluș, doar povești.

Mama renunțase la serviciu când a venit, după tata, aici, unde fusese repartizat. Străbăteau destul, prin sudul țării să ajunga acas’. Acas’ nu era la Lanca, nu-și creasera încă un ”cuib”. După nuntă îl însoțise aici și era complicat. Primiseră două camere într-o vilă, dar nu le aveau mobilate. Mama urma să primeasca, ca și zestre, o mobilă de dormitor, ce a ajuns mai târziu. Aceasta, mobilă, a poposit apoi prin toate casele unde am locuit, fie și recondiționată. Treptat și-au luat cele necesare, înjghebaseră un cămin.

Știu din poveștile mamei, că în primul ei an acolo, a fost o iarnă grea și zăpada era până la streașină cum nu mai văzuse. Săpau tunele în zăpadă și topeau zapada în loc de apă. Grupul de vile nu erau în sat, erau lângă el. Ajungea greu la magazinul din sat sau la medicul de acolo, cu bicicleta. Mama graviduță pedala aproape zilnic și-ar fi trebuit s-o ajute la naștere. Poftea la zarzăre și la prune și deseori se anina de copacii revărsați peste garduri, umplându-și buzunarele. Cum credeți că am căpătat un semn din naștere pe spate și pe piciorul drept??

A născut greu, cu o moașa ce s-a purtat acceptabil. Tata nu a murit de drag, aflând că are o fată.

Mama cu mine – noi

În vară m-am nascut eu și am fost un copil crescut după carte. (Cu Nela – ce a apărut la câțiva ani duypa mine lucrurile au căpătat o lejeritate sănătoasă.)

Mama mă răsfăța și când întâmplător, poposeam în bratele tatii mă puneam pe chirăit. Târziu, eram mare, iar tata recunoștea că mă ciupea, uneori, de pulpițe bebeluș dolofan și mă punea pe ”fugă”. Mama avea o atitudine de cloșcă. Își recupera puiul și nu mă mai pierdea din priviri.

Eu, mama și copiii din vecini

Vecinele și prietenele mamei, mi-au fost moașe și nașe, neoficiale, în primele mele zile. Ele m-au scos din spital, ele m-au dus la biserică prima dat’. Nu le cunosc dar, parcă să zic că, mai măricică fiind, m-a pus să spăl ușile, caci venea cineva în vizită și mama voia protocol zero – moașa sau nașa … N-am pastrat amintirea aceea…

La câteva luni, crescând puțin am putut pleca, la Turu, inopinant, cu trenul, făcând furori în jur, ca orice jucarie mobilă. De obicei, își anunțau sosirea, cu o telegramă, dar atunci s-a ntamplat ceva, a fost o sosire fortuită. Doar Androne – Tone, bunicul meu ce avea o pareză, era acas’. Obosite, după drumul lung, ne odihneam în camera de la stradă, iar mamaia întorcându-se încerca să afle, dupa semnele lui Tone, ce s-a întâmplat. El arata costumul de marinar, ce mi-l luaseră ( deh! câte fete ce au costum de marinar_baiat știți!!??) și mima legănatul unui copil la puept. Mamaia îl tot apostrofa ”Eiii ce să spun, nu poți spune, lasă-mă, ce marinar zici , nu vezi că-s obosită???” Până ne-a zarit printre perdeluțele crosetate ale camerei. A amuțit. Așa ne-am cunoscut…

Eiii, să nu credeți că a ținut mult liniștea. Eu m-am speriat și mamaia a prins glas. S-a apucat să facă planuri. Cert e, ca am două nume de botez, de la cei doi frați ai bunicii mele, unul ar fi trebuit să fie nașii părinților mei, de cununie și unul chiar a fost. Mama a vrut așa, să împace familia. Întotdeauna se străduia să nu supere pe nimeni.

Și tot din perioada aceea, zicese că eu încurcam cozonacul cu mămăliga, spre amuzamentul tuturor..

Iar Lanca a fost doar un popas, ai mei s-au apropiat de ”casă”. Eu n-am mai fost niciodată în locul acela, deși uneori îl gândesc…

Sursa foto reprezentativă: Pexels.com

Sursa foto : arhiva personală.

Tot conținutul încărcat pe acest site este original, iar reproducerea sa parțială sau totală este interzisă fără acordul meu expres. “Copyright 2018-2020 – Toate drepturile rezervate” .

Publicitate

28 de gânduri despre „Elena

Adăugă-le pe ale tale

  1. Faine sunt amintirile copilariei, mai ales când au ramas întiparite în inima, cuget si… vise, pastrate de copilul neastâmparat si inocent, care te trage mereu de mâneca îndemnându-te sa vizitezi si retraiesti real acele vremuri, inversând sensul de rotatie al pamântului si acelor ceasornicului vietii, renascând din nou din propriul trecut, (din apa si Duh) rescriind, remodelând, reconfigurând harta genomului muritor, programul perceptiilor rational-sentimentale a Legilor vechi, mostenite si transmise genetic de la ramurile arborelui genealogic „al cunostintei binelui si raului” care are radacinile adânc înfipte în pamântul gradinii Edenului. 🙂
    O saptamâna sublima, draga Ina !

    Apreciat de 1 persoană

      1. Eiiii zicea cineva pe aici ca uneori pare ca putem confunda amintirile… Ce frumos nume au mamele noatre. :), dar mai ales ce frumoase sunt!

        Apreciază

  2. Povestesti cu atata farmec incat imi e imposibil sa nu alunec pe panta amintirilor – face bine la suflet sa ne amintim (mai ales partile frumoase; parca nici „raul” nu mai e asa de „rau” in amintiri).
    Zile senine iti doresc si spor la povesti! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  3. Ce amintiri frumoase! Vremuri ca acelea imi par asa de departe si totusi imi sunt atat dragi.
    Cu oameni, cu anotimpuri, cu liniste, cu …viata.
    Pupici cu drag si o zi frumoasa maine! (Si eu le sarbatoresc pe Mami si Buni) 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multumesc frumos. E chiar viata simpla, a fiecaruia. (Sarbatorim toti cate un Constantin sau o Elena maine..sa aveti santate si bucurii…) Numai bine!, cu drag

      Apreciază

  4. Frumoase amintiri, ca de obicei.
    O calatorie pe meleagurile copilariei (in cazul meu, al vacantelor) as face si eu, dar parca am o oarecare teama.
    Senzatia revederii acelor locuri trebuie sa fie coplesitoare.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web construit cu WordPress.com.

SUS ↑

GLOBETROTTER - blog de călătorii

Călătoriile mele prin lume și sfaturi utile pentru a ști cum să te ferești de înșelătorii

-awake but dreaming-

Simt.Trăiesc.Iubesc.

Radio 80

talk less, play more

imaginecontinua

Pretextul acestui blog este mica mea colecție de fotografii vechi. În timp s-a transformat în pasiune. O pasiune care ne trimite, pe noi, cei de azi, în lumea de altădată, prin intermediul unor fotografii de epocă.

pardauro blog

un om cu capul pe umeri

Dana Fodor Mateescu

Poveștile mele sunt vii și mă scot din minți. Mă rod pe dinăuntru. Le cert și le iubesc, le mângâi, apoi le gonesc, le ucid și le readuc la viață. Sunt ale mele. Uneori, mă îmbracă de sus până jos, mi se prind în păr, la gât și pe fiecare deget. Eu însămi sunt o poveste.

G.Dansul vietii

*Sa scrii cu sufletul tau si sa recitesti cu sufletul celorlalti!... *

De-ale Irinei

Eu, aici, acum, altfel

HopeLess

Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!

Monolog cu un străin

Iubesc, am curaj și mă tem...

La mine în suflet

Gânduri, trairi, opinii...Iubiri

Gălăgie'n Cap

Verzi și uscate

Monalisa

Simte și trăiește!

ATITUDINE SLABĂ

Când uit ce sunt, devin ce aş putea fi.- Lao Tzu

Comentator Amator

„Viata nu are subtitrare, ori o intelegi, ori nu…” – Wolf Wildfire

Short Prose

Poetry and Prose by Gabriela Marie Milton #1 Amazon Bestselling Poet & Editor, Award Winning Author, Pushcart Prize Nominee

%d blogeri au apreciat: