Din copilarie, nu pot să nu vă povestesc de popasul, din fiecare vară, al țiganilor ce cositoreau căldările și făceau chilpici. Erau țiganii nomazi.
Cum se ncălzea nițel te trezeai cu ei.
Or’ noi copii îi vedeam, cu ‘bâlciul’ de căruțe cu coviltir, trecând spre vale, ori îi auzeam din curte ”Căldăriiiiii, cositorim căldăriiiiiiii”.

Ori nici una, nici alta.
Ne duceam la joacă pe vale sau cu gunoiul, să-l aruncăm și ne trezeam cu ei, ad_hoc, erau în pregătiri și își instalau tabăra. Era un fel de sărbătoare și pentru noi copiii, mai mult decât orice.
Nu m-ar fi lăsat mamaia să interactionez cu ei. Nu-mi amintesc cum se numeau, nici nu mi amintesc să fii fost prea prietenoasă cu ei, dar precis îi auzeam cum se strigau, unul pe celălalt, îi urmăream curioși rău.
Nu coboram niciodată singură pe vale, ci alături de ceilalți copii. Imi faceam veacul prin apropierea lor, cât să o pot zbughii, dacă ceva, mi se părea nelalocul lui. Și cu toată apostrofarea bunica’mii, din când în când dădeam o raită pe acolo.
Jos în vale, după ultima casă, a Anicai, urma locul unde noi, la vremea ceea aruncam gunoiul, apoi era canalul de irigații pe unde ne bălăceam și mai departe era cultura de lucernă, cel mai ades.

Lipiți de gardul ultimei case, a lui tanti Anica, își instalau șatra de țigani tabăra. Câteva generații debarcau din două, trei căruțe cu coviltir. Puneau câteva corturi, slinii, cenușii, afumate, apoi făceau focul. Nu mi-i amintesc fără foc. Puneau la fiert un ceaun, cu nu știu ce. Copii mici, mai mult dezbrăcați, ieșeau mânjiți, murdari printre picioarele celor mari.
Veneau cu toate utilitățile, de la plăpumi expirate, gamele, la găini și cociși ce umblau slobozi, dar și nelipsiți câinii.
Printre ei erau și cativa tigani, nu chiar cei mai tineri, dar nici prea bătrîni, știind meșteșugul cositoririi căldărilor. Îi vedeai în mijlocul taberei, cu alt foc la îndemîna bocanind la câte o căldare.
În diminețile noastre prelungite, femeile se străduiau ori să potolească copii, puradeii, ori să pună în ceaun ceva.
Bărbații mai tineri, într-un loc mai îndepărtat, dar cât sa poți fii cu ochii pe ei, frământau tină ceea galbenă. Făceau chilpici de case – un fel de cărămizi de pământ, amestecat cu paie și baligă. Frământau pământul acela pe jumătate dezbrăcați, fluierând o melodie drăcească. Cu încordare, transpirați în văpaia soarelui îi vedeai apoi, chitind cărămizile, la uscat, cu un zâmbet de satisfacție pe față. Mai degrabă pentru anexele de pe lângă casa omului se foloseau și ei le vindeau, cât era vara de lungă.
Uneori mai în glumă, mai în serios, câte un țigan ne lua la goană, ”hai mai duceți-vă pe la casele voatre”.

Caii erau frumoși, hrăniți din când în când, cu hamurile pline de ținte, puse în gardul Anicăi.
Pe căldură uneori îi vedeai, la ora prânzului, tolăniți sub căruțe, chiar pe pământ. Nu erau pretențioși, păreau fericiți oricum, fie și dormind, cred în vară, chiar sub cerul liber. Nomazi, dar fericiți cred.
Noi copii, la început eram emoționați, când îi revedeam după un an, apoi după ce-i țineam sub observație, după ce-i vedeam instalându-se, după ce le învățam rutina zilnică, curiozitatea noastră se potolea. Îi pierdeam din vedere.
Altceva ne capta atenția.
Sursa foto reprezentativă: Pexels.com
Sursa foto arhiva personală
Tot conținutul încărcat pe acest site este original, iar reproducerea sa parțială sau totală este interzisă fără acordul meu expres.
E fascinantă lumea asta a lor, mai ales când o vezi cu ochi de copil.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sa stii, dar cred ca asta e ultima poveste despre ei. 🙂 Numai bine!
ApreciazăApreciază
M-au fascinate întotdeauna tiganii … îmi par atat de liberi atat de independent si rupti de orice reguli. Eu fiind nascuta în buricul Bucurestiului nu am avut contact cu ei desii .. stai ca o sa-ti spun! :lil:
Dupa ce m-am casatorit la soacra mea în sat veneau si îsi instalau satra „la cotitura” tiganii! Copilul meu cel mare a fost blond, chiar balai as zice atunci cand a fost mic si avea parul foarte carliontat …. Cateva tiganci erau fascinate de el si chiar una mai batrana a strigat dupa mine „prevazand” ca va avea o viata usoara si va fi domn mare, chiar director! Prea mult nu a gresit pentru ca are firma lui … 😆
In schimb la mine pe strada (in buricul capitalei!) traiau trei familii de florari (mult mai romanizati, ca sa zic asa decat caldararii) … Cu drag îmi amintesc de Leana, Floarea, Aurora si Mieluta … copii cu care ne jucam ptr ca pentru noi erau … copii normali!
Sa nu-ti mai spun ca filmul Satra l-am vazut de cateva ori! Cine stie … oi avea inima de tigan! 😆
Saptamana placuta sa ai!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt oameni si oameni, tigani si tigani. Eu asa zic.
Cand eram mica oprelistile, barierele, erau mai mici pentru toti copii. Reuseam sa fugim pe vale sa-i vedem si fara sa patim ceva.
Si ei erau mai resemnati cu traiul lor simplu. Acum au ”palate” si-s guralivi si deranjanti, cum nu erau in copilaria mea… 🙂
Toti am vazut si re_vazut ”Satra”. 🙂
Numai bine! cu drag,
ApreciazăApreciază
Faine amintiri ! Acum s-au stabilit si ei pe la periferiile satelor, si-au construit case pe terenurile virane, iar în locul carutelor circula cu masini, cei care au fost mai avuti, iar pe la noi mai trec si propun celor ce-si construesc case, sa le confectioneze jgheaburi din tabla zincata !
O zi si o saptamâna binecuvântata, draga ina02s !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt amintiri dragi…
Nu mai sunt nomazii, ai dreptate sau sunt foarte putini.
Cu cei ce pun jgheaburi am o amintire urata. Stiu ca nu mai scapa mamia de ei din curte. Venisera si negociasera un pret, apoi la sfarsit cereau triplu si incepeau sa se uite prin curte sa ia ceva ”de pret”, coplesindu-te cu numarul… cih.
Cei din tinerete erau pasnici, muncitori si frumosi. Sau asa ii vedeam eu cu ochii de copil. 🙂
Multumesc frumos de urari, numai bine sa ai si tu!
ApreciazăApreciază
Pentru mine este inedit totul! Nu am interacționat cu lumea aceasta, decât o singură dată, de când am luat casa de la M. , și când ne-au luat pe jgheaburi exact cât spui, triplu. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Urata experienta… 😦
ApreciazăApreciat de 1 persoană
💃💝☕༺.🧚♀️💦🌼☕🍃💗🍃🍃~🌸🍃🧚♀️💦• ღ•༺
Să ne înveselim!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Deja-ti zambesc larg… contesa! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Interesante amintiri și frumos ni le-ai spus. Ai îmbogățit puțin imaginea pe care o aveam despre țigani. A mea conținea numai gunoierii și hoții… Mulțumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu prea mai sunt nici ei ce-au fost… din pacate… Sau eu nu-i mai vad ca atunci.. Multumesc frumos eu. 🙂 Numai bine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Îmi amintești că, pe la noi, în Seini, veneau „corturari” cu mărunțișuri sclipitoare pe care le dădeau în schimbul sticlelor goale. Ședeau cam o săptămână, tot într-un loc viran de la periferia localității, timp în care părinții ne interziceau să ieșim din curte nesupravegheați. Dar tot ajungeam printre ei și ne întorceam măcar cu câte un fluieraș în formă de pasăre sau o brățară. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce frumos… Cum sa rezisti unui fluieras? Numai bine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Așa cum spui „Nu erau pretențioși, dar păreau fericiți”. În ziua de azi, nu mai văd la ei fericirea aceea, așa cum nu o mai văd nici la noi. Timpurile noi ne-au robotizat, indiferent de nație și obiceiuri.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Suntem robotizati pana la un punct, cat permitem noi asta. Am fost robot, recunosc si mi-a luat aproape doi ani sa-mi revin. Acum n-as mai face schimbul, desi aparent am pierdut. Acum visez la casuta la periferie, nepretentioasa, cu verde in jur si natura in maretia ei. Am vise mai mici si impliniri mai mari… Am exagerat vorbind.
Tiganii nu mai sunt ce-au fost. Nu mai vin, casa Anicai nu mai exista nici ea. Pe vale nu se mai arunca gunoiul, iar o ”rocada”, o strada noua a iesit ca din pamant. S-au schimbat, ne-am schimbat, mai ales eu. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Și pe mine mă fascina lumea lor, dar nu îndrăzneam să mă apropii de ei din cauza amenințărilor bunică-mii, care, de câte ori făceam câte o boacănă (și făceam multe), îmi spunea că mă vor lua ţiganii, dacă nu mă potolesc.
Frumoase amintiri ai Ina! Evocându-le, le trezești și pe ale noastre.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Erau in zona ei si noi copii ai priveam ca pe ceva a ”waw”. Ma bucur ca va starnesc… 🙂 Numai bine!
ApreciazăApreciază
Wonderful post. Thanks.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Thank you. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană