Spre bâlci
Și eram o pitică și spaima cea mare, era să nu mă pierd, în bâlci.
Îmi placea la nebunie ritualul pregatirii. Încă de dimineața îmi propuneam să fiu cu_minte – în vederea bâlciului… normal. Să pot primi câte ceva, din ce-mi doream.
Și trebuie să știți, că pentru bâlci, strângeam bani. Primeam de la tatanașu’ trei lei, fiecare și eu și Nela. Zilele acelea, mamaia, ne mai lăsa să luam restul de la pâine, câte douăzeci și cinci de bani sau cinș’pe bani, pe care altfel, îi puneam sub fața de masă din bucătărie. Și maia și taie ne dădeau ”de bâlci”, câțiva mărunței. Noi, copii, strângeam cu ardoare în palmele micuțe monedele ce ne ofereau ceva dulce sau o tură de călușei. Eram încântați nevoie mare.
Eiii și câte nu-și dorea acolo un copil, ce atunci deschidea ochii în lumeee.. Erau alvițe, dulci și colorate, erau mere pe băț, erau călușeii cu șeile lor pline de ținte și clopoței, căluți ce așteptau copiii să-i deșelee, erau și scenele circului, unde ne atrăgeau prezentatoarele cu rochii scurte și sclipicioase și cu câte un șarpe imens pe mână și gât sau o maimuțică mică prinsa cu o curelușă. Erau și jongleori și clovni… Toată estrada era o mica esență atractivă a circului mare, de plăteai un bilet..
În fine, am sărit în bâlci, dar pregatirea de bâlci era și ea acolo.
Eram săritoare s-o ajutam pe mamaia. Puneam repede măsuța mica, rotundă, de lemn. Aduceam scăunelele. Pregăteam așezarea mesei.
Nici nu ne murdăream prea tare în ziua aceea, tot să n-o supărăm pe mamaia.
Pe stradă auzeai oamenii trecând, înspre sau dinspre bâlci. Copiii suflau din goarnele lor micuțe. Toți erau mai dezinvolți, mai gureși, mai înfierbântați.
Și când ropotul de căldură se mai calma, dupa ce întrebam de o mie de ori ‘’hai nu mergem??’’ primeam raspunsul așteptat: ‘’hai să ne spălăm și-om vedea’‘.
Aterizam repede lângă ligheanul pus cu apă la soare, la încălzit, sus pe prispă și până să ne vezi , deja ne uscam. Îmbrăcatul era o altă corvoadă, ca să nu mai spun că până nu ne facea mamaia inspecția finală, până nu ne potolea freza rebelă, cu puțină apă, nu eram gata de bâlci.
Plecam înainte să se amurgească, printre cetele de oameni, spre locul unde se făcea târgul de săptămână. Acolo era minunea, acolo se ținea mult doritul de copiii, bâlciul.
Pe măsură ce ne apropiam, începeai să auzi zumzetul, apoi din ce în ce mai clar muzica de la tiribombe și vocile megafoanelor circurilor, invitându-ne să le vizităm. Străzile din apropiere erau invadate de căruțe, șarete. Bividii erau liberi, cu hamurile date jos. Oameni din multe sate, din împrejurimi veneau la bâlci. Unii dormeau, mâncau, erau urme ale unui trai domestic în zona, chiar și pe străzi.
Când ajungeam în gura bâlciului, cei ce locuiau acolo, în apropiere își puneau macatele cusute pe gard, era o expoziție a cusăturilor, a culorilor și a modelelor. Unele se și vindeau, aveau preț buuun.
(va urma)
Sursa foto: arhiva personală
Tot conținutul încărcat pe acest site este original, iar reproducerea sa parțială sau totală este interzisă fără acordul meu expres.
“Copyright 2018-2019 – Toate drepturile rezervate”
Doamne, ce frumuseți evoci tu aici!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc frumos. 🙂
ApreciazăApreciază
Din ăsta nu am prins, cred că nici nu a fost în sătucul bunicilor mei. Mergeam numai la circul de la oraş, când venea. Sunt sigură că bâlciul avea un alt farmec.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Farmec si sclipici avea. Tinea doua saptamani si mergeam in fiecare seara. Se tinea de S’nta Maria Mare, in August. Pentru balci asteptam sa vina vacanta si sa mergem la bunici. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Fermecator! Si cum ai povestit si ce ai povestit!
Astfel de experienta nu am trait – „parcul de distractii” si circul veneau in oras regulat si era la o aruncatura de bat de blocul unde locuiam. 🙂 Bucuria balciului, deci, o cunosc, dar nu si acest farmec descris de tine.
A! :)) Cand eram copil si se tineau defilarile acelea politicie eu ziceam ca merg la balci! Din „ssst” nu ma scoteau ai mei! Dar asa era, pentru ca puteam cumpara cocosei din zahar ars pe bat si fel si fel de minuni!
Saptamana minunata iti doresc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 Balciul si acum ma atrage, desi e aglomerat si comercial.. Nu mai seamana cu ce stiam. Din cand in cand mai cumparm cate o alvita si plalarii impletite din paie. In rest mirosul, sunetul, iuresul… 🙂
Numai bine! cu drag,
PS Mi-a placut cum ziceai defilarii comuniste… 😛
ApreciazăApreciază
Toata copilaria mea am fost la toate bilciurile din satul de linga al meu, asa e, mirosul de colb cu caldura si acadele si roata aia mare cu leagane… O sa-mi caut si eu amintirile despre bilci.
Nu eram asa mica cit tine, sau poate-am fost si-atunci si nu mai tin minte… Asta era in Moldova.
In Oltenia, unde merg azi verile cu copiii, sint si-acolo. Dar am auzit mereu ca e inghesuiala mare si inca n-am fost la nici unul 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
In fine, mai stie cineva atmosfera de la balci. O sa continui povestea. Am mers in balci de cand eram pitica, dar si acum in cate un an cand dau peste ”el”. 🙂 Eu zic sa incerci… Nu-ti place pleci. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O, da, era o dată pe an în satul de lîngă, nu bag mîna-n foc, dar cred că de Sfînta Marie. Mai erau, dar în alte sate, erau prea departe…
Să continui, chiar e o poveste 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Doar pentru tine. Nu publica. Nu urmăresc trafic. Puțin din bâlciul copilăriei mele.
https://zorele.wordpress.com/2011/06/14/casa-parinteasca-prima-copilarie/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am citit cu mult drag. Nu este vorba de trafic ci de trairi si locuri cu suflet. Nu obligam pe nimeni sa faca ceva impotriva vointei, dar ce locuri ati descris. Cat suflet de copil acolo si nu numai… Mi-a placut tare mult casa, cu descrierile si fotografia. Mi-au placut copii si cei ce va bateau in geam… 🙂 Pana si pe vecinul ursuz l-am placut nitel, ca prin contrast va punea in evidenta.
M-au uimit si titlurile. Si eu am undeva prin ”scrieri” cate ceva despre ”copilaria mica”.
Balciul copilariei tale, ca si al meu e un miraj unde si maine m-as duce, ca teleghidata si probabil la fel de nerabdatoare. Numai bine! cu drag,
PS. Sper sa nu te fi suparat cu entuziasmul meu si insistenta de a publica… Daca am facut rau iarta-ma! 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Și eu, cu aceeași plăcere… Iar întrebarea din final e pur și simplu existențială. Nu am un răspuns.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La tine era boierie, dacă aveați parte de bâlci în fiecare săptămâna! La noi, mai rar, și nu-mi amintesc decât de turta dulce înșiruită ca mărgelele, de care nu mă mai săturam.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eii! Nu in fiecare saptamana, ci zilnic timp de doua saptamani. 😛 Si turta dulce la gat, cum sa nu.. Am si ceva poze de cativa ani, recente, cu mama, ce avea turta dulce la gat…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce evocare plină de culoare! Dar tu ești chiar un talent, dragă Ina!
Zile frumoase!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc frumos! Balciul era plin de culoare. Iar noi copii asteptam un an, pentru vacanta ce ne aducea balciul. Traiam balciul. 🙂 Numai bine1 Cu drag,
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O, bâlci de genul ăsta nu am întâlnit niciodată. Este ca o poveste de demult…
Ce știam eu era diferit. Era o serbare intr-o zi de sărbătoare, cred că de Sf. Maria, cu orchestră de muzică populară, dans și un mic târg cu produse fel de fel, în special jucării și dulciuri.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Balciul era diferit de Serbare. Pe acelea, eu personal nu le-am prins -Serbarile, dar mai povesteau.. 🙂
Si nici nu am apucat sa va povestesc balciul. Cu fotografi, cu butoaie si rogojini, cu cicric si etamine colorate si cate si mai cate… 🙂 Miraj…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Abia astept…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 Multumesc…
ApreciazăApreciază
Freamătul dinaintea plecării la bâlci m-a captivat, de parcă eram acolo printre voi. Pregătită să vă însoțesc.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Deci tu esti pe lista . Mergi cu noi, ca-i greu sa ne gasim acolo. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Vin cu drag.🙂🙂🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Îmi sunt așa de dragi … amintirile tale!
Le scrii din și cu toată inima! Abia aștept continuarea!
Te îmbratisez!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ella, chiar pun un pic de suflet in tot si-n toate. O sa scriu si continuarea, un bob zabava. Trebuie sa merg la o nunta si ma intorc spre mijlocul saptamanii. 🙂
Si eu te imbtratisez, cu drag,
ApreciazăApreciază