Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Vraja mării..

Și gându-mi fuge la prima mea vacanță.

Întorcându-mă-n timp, mă văd la prima întâlnire cu marea, cu petecul negru-albastru, ce se zărea pe geamul vagonului plin de oameni, veseli și nerăbdători. Spuma aceea era uimitoare. Părea că se șterge, pentru a se ivi neașteptat, câțiva metri mai încolo.

Și gândurile se îmbulzesc să dea năvală. Prima vacanță la mare, prima noastră plecare cu mult calabalâc, la Eforie Sud.

Îmi amintesc cum Nela, foarte mică, plângea și tata o amăgea că mergem la ”mamaia”. Ea se liniștea nițel, încercând să caute cu privirea figura cunoscută. Când n-o găsea plânsul era mai aprig.

Oboseala drumului era ștearsă de placerea descoperirii noilor locuri.

Era cald, Nela miorlăită, geamantanele mai mai să se despintece-n stradă și ai mei încărcați, cautau un taxi să ajungem la locația unde eram cazați. O gazdă binevoitoare, o casă mică și cochetă, dupa colțul unui restaurant celebru. O gazdă, ce ne aranjase să mâncăm prânzul, la un hotel plin de straini. Noi, copii, primisem interdicție să vorbim tare, să ne manifestăm zgomotos, trebuia să părem străini. Nela era prea mică să înțeleagă. Toate interdictiile îmi erau adresate direct mie, nu odorului mamei (Nela).

A doua zi, dis de dimineata, urma debarcarea în necunoscut. Mama ne-a trezit, îmbrăcat, hrănit și apoi în coșul mare, de paie a pus un cearșaf, ce pe plajă mi-a părut ca vrea să înghită cât mai mult din nisipul acela, imens. Așteptam nerăbdătoare, aveam un chiloțel -slip, nou, portocaliu țipător, un colac plin cu aer și energie cât cuprinde. 
De sus, din apropiere, plaja părea o limba de nisip ce se lua la trântă cu valul neastâmpărat! Plaja era un amestec albicios de nisip cu scoici, ce părea că a înmagazinat căldura oamenilor, ce peste zi, stătuseră acolo.

Întinsul la plajă, bronzatul, era ceva plictisitor, ce nu ne plăcea deloc, nouă copiilor. Degeaba insista mama, noi ne duceam să ne inmuiem picioarele în ”baltă”. Ritmic și cu chirăielile de rigoare. Între timp, ne-au cumpărat și echipamente de plajă: găletușa si grebla de nisip, pălăriuțele albe. Tata ne ajuta să facem, în nisip, gropi sau castele. Era o îndeletnicire cu care destui oameni mari se ocupau.

Plăcute erau strigăturile ambulanților, ce se plimbau, pe plajă, cu diverse mărfuri:
”Pietricica de la mare, 
face bine la picioare.”
”Hai la acadele, ciunga, țigări avemMm…”
”Ia poftim la înghețată
Din tablă galvanizată!”
”(Poza)…cu marea, cu sarea
cu guvidu, cu stavridu…”

Vraja Mării

Așa, avem cea mai reușită amintire de la mare, în care nea fotograful ne-a ferchezuit, ne-a aranjat, ne-a îmbrăcat. Vă arăt dovada:

Poza de la mare a stârnit rumoare, când, odată întorși acasă a vazut-o mamaia. ”Cum să-mi îmbraci, băiatul în ”Zorica”??? Uite ce bine-ți stă ție, nevastă de bulibașă!”. Mamaia a pins-o, nitel ofruscată, cu pioneza sub perdea, la fereastră și nu deasupta macatului de perete, în cui, la vedere. Dar ce amintire nepieritoare, de pe plaja copilariei mele!

O altă amintire din urmă: nemțoaicele, polonezele, dar mai ales suedezele, ieseau în evidență… Erau la fiecare pas. Blonde, zvelte și frumoase și toată plaja bulucită pe ele. Gențile lor erau adevarate comori: oje, creme, machiaturi, termoplonjoane. Dar ce nu aveau? Tot ce nu se găsea la noi și se puteau căra în genți, geamantane. Ce comerț sănătos!

Și-mi amintesc și Techirghiolul cu oamenii_negri. O amintire ce nu-mi stârnește placere. Oamenii_draci, urâtiți rău și forțarea de a sta la ungere, de a accepta mirosul acela greu să te nsoțească și așteptarea ”până-ți strângea pielea” nămolul. Și gându-mi zboară la Lisa unde pe vale doar vacile și mai ales biolțele* se tăvăleau în noroi, ca un joc, tot de ”apucat_e/(i)”. Zâmbesc gândurilor din spate. Voi nu???

Îmi amintesc și că m-a dus și la frizer, mama. Am găsit o carte de colorat și mi-a plăcut, că era coadă, aveam timp de ea. Mama nu era prea bucuroasă. Când mi-a venit rândul, încurcătura era să mă facă să ajung la oglindă, apoi comanda a fost ”pe rotund” (gen Mirelle Mathieu). Se amuza frizeria: și să-ți punem castronul în cap????” Cred că, până la urmă, m-au tuns, amintirea frezei n-o mai am, doar hai’ul premergator tunsului, parcă-l văd.

Povestile mamei întregesc tabloul mării – anilor de demult. Se asigurau că dormeam (și dormeam duse) și ei plecau pentru câteva clipe, la restaurantul din apropiere, ”Vraja Mării”.


Vuietul mării, spre seară, părea o tânguire, iar mirosul sării te nsoțea. Seara, pentru noi, copiii, părea că a adus bâlciul, cu toate luminițele. Erau căluți și tiribombe mici. Și tarabe pline de cutii de scoici mari și melci, cum nu mai văzusem. Erau și aici brățări și inelușe și mărgele numai din melci și/sau scoici.


De dorul mării, sării, gata plecăm. Trezită din reverie, acum, încerc să-mi organizez singură vacanța la mare.

Și va fi vacanța la mare! Urați-mi vreme și voie bună! Vă scriu!

Textul a fost scris pentru Spring SuperBlog 2019, dar n-am putut participa deoarece nu aveam suficiente articole publicate pe blog, dar acum e de sezon și m-am hotărât să-l public, cu mici modificari.

*biolțele- bivolitele

Sursa foto reprezentativă: Pexels.com

Sursa foto articol: arhiva personală

Toate articolele publicate pe acest site sunt proprietate intelectuala și este interzisă preluarea integrală sau parțială a textelor, dar si a fotografiilor.

Tot conținutul încărcat pe acest site este original, iar reproducerea sa parțială sau totală este interzisă fără acordul meu expres. 
 “Copyright 2019 – Toate drepturile rezervate

Publicitate

6 gânduri despre „Vraja mării..

Adăugă-le pe ale tale

  1. Ioooi ce frumos ai povestit! Ce amintiri din copilărie! Am citit pe nerăsuflate. Am simțit pentru câteva minute atmosfera, vraja mării şi tot tacâmul. Ce vremuri frumoase! Nu vreau să compar cu ce e acum, dar îmi place liniştea din trecut, ca să zic aşa.

    O zi frumoasă! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Primul lucru de la prima vizită de care îmi amintesc e mirosul mării. Îl simțeam înainte de a o vedea. Diferit de orice alt miros pe care îl știam. Amestec de alge, scoici, pește și apă sărată.
    Frumoase amintirile tale. Grozavă fotografie.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web construit cu WordPress.com.

SUS ↑

GLOBETROTTER - blog de călătorii

Călătoriile mele prin lume și sfaturi utile pentru a ști cum să te ferești de înșelătorii

Maria in color splashes.🎨

Pictura este exprimarea mută a poeziei .

Radio 80

talk less, play more

imaginecontinua

Pretextul acestui blog este mica mea colecție de fotografii vechi. În timp s-a transformat în pasiune. O pasiune care ne trimite, pe noi, cei de azi, în lumea de altădată, prin intermediul unor fotografii de epocă.

pardauro blog

un om cu capul pe umeri

Dana Fodor Mateescu

Poveștile mele sunt vii și mă scot din minți. Mă rod pe dinăuntru. Le cert și le iubesc, le mângâi, apoi le gonesc, le ucid și le readuc la viață. Sunt ale mele. Uneori, mă îmbracă de sus până jos, mi se prind în păr, la gât și pe fiecare deget. Eu însămi sunt o poveste.

G.Dansul vietii

*Sa scrii cu sufletul tau si sa recitesti cu sufletul celorlalti!... *

De-ale Irinei

Eu, aici, acum, altfel

HopeLess

Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!

Monolog cu un străin

Iubesc, am curaj și mă tem...

La mine în suflet

Gânduri, trairi, opinii...Iubiri

Gălăgie'n Cap

Verzi și uscate

Monalisa

Simte și trăiește!

ATITUDINE SLABĂ

Când uit ce sunt, devin ce aş putea fi.- Lao Tzu

Comentator Amator

„Viata nu are subtitrare, ori o intelegi, ori nu…” – Wolf Wildfire

Short Prose

Poetry and Prose by Gabriela Marie Milton #1 Amazon Bestselling Poet & Editor, Award Winning Author, Pushcart Prize Nominee

%d blogeri au apreciat: