Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Ploaia de vară…

Ploaia de vară..

Știți mirosul ploii în țărână??

Ploile de vară debutau cu tunete puternice, odat’ negrea cerul, de ziceai că ridică în slăvile lui toată cenușa ce-o scosese mamaia, din sobă, iarna. Limpezimea lui nu mai exista. Negura cerului era brăzdată de fulgerele jucăușe. Tuna de scotea sufletul din tine. Noi, copii ne ascundeam după cei mari sau ne făceam mici ghemotoace. Mamaia se închina și zicea: ‘‘Doamne ajută!! și pe bostan Ilie să avem ce mânca…” și parcă la îndemnul ei tremurul din aer, înfiorarea se lasa dusă, domolită. Începeau ropotele puternice cu picuri mari.

Era o ușoară adiere, răcorire, picături mari înfiorau și înfloreau țărâna.

Ne adunam repede, oriunde am fi fost și orice am fi făcut, sub o streașină. Se nvolburau apele, apărea o spumă murdară pe râuletele mici din obor când șuvoaiele prindeau a se scurge, bolta de viță si ea scutura picături de viață spre pământul însetat. Și noi copii chirăiam de plăcere. Uzi câteodată înfruntam ploaia, ne jucam, dansam desculți, bucurându-ne de ea.

Vedeai lumea bulucindu-se de după vale, de prin centru, mergând mai iute, chiar alergând cu câte o cârpă sau chiar o pungă sau și o prelată, pusă-n cap. Păsările gureșe se adăposteau și ele.

Fotografie de izhar khan pe Pexels.com

Sunetele ploii, răpăielile repezite, transformate în murmur, treptat, le acopereau pe celelalte. Cadența ploii îmi răsună și acum în urechi.

Și-mi amintesc când căldurile cotropeau pământul, când arșița îl crăpa, de parcă ar fi fost pâinea vârată pe lopată, în cuptor și uitată ”nespălată pe față”, cât să prindă coajă și să crape..

Atunci tot omu’ se gândea, uneori și articula cu voce tare, că ar fi nevoie de paparude. Și în copilaria de trei – patru ani, cred că le-am văzut la poartă, printre ulucile grii, cumva țigănci, cumva spirite, cred, în verde frunze, lucioase, ude, când setea era o opțiune primară.

Era paparudă mare și o fetiță_copil ce abia stătea în picioare, cam ca mine, tot verde_padure. Îngâna și ea, cântecelul, spunea pe sărite ce auzea la mama ei.. și cumva se ținea de fusta_frunze: ”Paparuda

Paparudă rudă,
Vino de ne udă,
Ca să-nceapă ploaie,
Să curgă șiroaie,
Cu găleata, leata,
Peste toată gloata.
Unde dă cu maiul,
Să crească mălaiul;
Unde dă cu sapa,
Să curgă ca apa.
Paparudele!
Ca pasărea prin copaci,
Ploaie multă ca să faci!

Oamenii le udau cu găleți întregi, le dădeau plocon ceva ce le prisosea, mălai, făină, fructe din bătătură. Se aruncau și cu bani în ele, rar hârtii, ades mărunți metalici.

Era veselie că a trecut Paparuda pe la tine… că va veni ploaia, că ropotul de căldură va trece. Rămâneai în poartă privindu-le cum pierdute, ude, lucioase și verzi_înnegrite treceau la poarta cealaltă, cu cântecelul lor naiv aducător de apă vie.

Petrecute din priviri, se lăsau duse mai departe prin sat.. Le-ați mai văzut?? Le știți??

Sursa foto și foto reprezentativă: Pexels.com;

Sursa poezie aici.

Toate articolele publicate pe acest site sunt proprietate intelectuală și este interzisă preluarea integrală sau parțială a textelor, dar și a fotografiilor.

Tot conținutul încărcat pe acest site este original, iar reproducerea sa parțială sau totală este interzisă fără acordul meu expres.
 “Copyright 2019-2020 – Toate drepturile rezervate

Publicitate

22 de gânduri despre „Ploaia de vară…

Adăugă-le pe ale tale

  1. Am simţit mirosul ploii în timp ce-am citit. Ştii că mirosul asfaltului încins şi udat apoi de ploaie e parfumul meu preferat? Am văzut şi „filmul”, agitaţia, alergătura, streaşina curgând, clopotele bătând, „să nu dea cu chiatră, draga lu’ buna, de aia traje clopotu'”.
    De paparude nu ştiam, mulţumesc pentru toată povestea asta!

    Apreciat de 2 persoane

    1. Ce lume simplă și buna! Mă apucă plansu’ gândind că invocau un ajutor divin, prin clopot, sa nu dea piatra. Și ce frumos accent. Nu știam că-ți place mirosul ploii, dar sunt bucuroasa să aflu. Și mie-mi plac mult câteva mirosuri naturale de fan, ploaie, pamant. Altfel sunt alergica la sintetice.😁 Mulțumesc mult, Potecuță!

      Apreciat de 1 persoană

  2. Le-am vazut demult…eram mica, aveam vreo 3-4 ani si, ascunsa dupa fusta bunicii mele, priveam pe jumatate fascinata, pe jumatate speriata dansul paparudelor. Nu intelegeam de ce trebuie sa arunce cu apa in ele, credeam ca vrea sa le goneasca de la poarta si-mi pironisem privirile in ochii negri taciune ai tigancusei de vreo 7 ani, desculta, cu parul despletit si fusta inflorata.

    Apreciat de 2 persoane

  3. La noi, în partea estică a Ardealului, nu a existat acest obicei. Poate si datorită faptului că fiind zonă de munte, ploile erau regulate. Rar se întâmpla să apară perioade de secetă. Dar asta a fost cândva! Când pădurea era pădure…acum lucrurile s-au schimbat…
    Mi-a plăcut tare mult cum ai povestit!
    Numai bine!

    Apreciat de 1 persoană

  4. Îmi amintesc, Ina, stai că acuș-acuș vine Sfantul Ilie 🙂 Vezi că nu-mi merge butonul să dau like articolului să nu te superi, la Aura și la Potecuța merge, dar la tine nu știu de ce nu merge. Weekend plăcut! 🙂

    Apreciat de 2 persoane

    1. Eii, Florina nu-ti face tu griji pentru asta. Nu am setat nimic, e la fel, dar nu pun la imina lipsa lor. Suntem aici ”de placere”, nu?? 🙂 Exact vine Ilie al lui mamaia, pe bostan cu bicele si incep fulgerele… 😀 E atata ploaie, anul asta… 🙂 Weekend placut!

      Apreciat de 1 persoană

  5. Imi plac ploile, dar mai ales atmosfera atat de electrica de dinaintea furtunii. Nu stiu de ce. parca pot respira alfel.
    Parca urmeaza sa se deschida cerurile si sa se intample lucruri…
    Un weekend minunat, draga Ina! Pupici si spor la tot! ❤

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web construit cu WordPress.com.

SUS ↑

GLOBETROTTER - blog de călătorii

Călătoriile mele prin lume și sfaturi utile pentru a ști cum să te ferești de înșelătorii

Maria in color splashes.🎨

Pictura este exprimarea mută a poeziei .

Radio 80

talk less, play more

imaginecontinua

Pretextul acestui blog este mica mea colecție de fotografii vechi. În timp s-a transformat în pasiune. O pasiune care ne trimite, pe noi, cei de azi, în lumea de altădată, prin intermediul unor fotografii de epocă.

pardauro blog

un om cu capul pe umeri

Dana Fodor Mateescu

Poveștile mele sunt vii și mă scot din minți. Mă rod pe dinăuntru. Le cert și le iubesc, le mângâi, apoi le gonesc, le ucid și le readuc la viață. Sunt ale mele. Uneori, mă îmbracă de sus până jos, mi se prind în păr, la gât și pe fiecare deget. Eu însămi sunt o poveste.

G.Dansul vietii

*Sa scrii cu sufletul tau si sa recitesti cu sufletul celorlalti!... *

De-ale Irinei

Eu, aici, acum, altfel

HopeLess

Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!

Monolog cu un străin

Iubesc, am curaj și mă tem...

La mine în suflet

Gânduri, trairi, opinii...Iubiri

Gălăgie'n Cap

Verzi și uscate

Monalisa

Simte și trăiește!

ATITUDINE SLABĂ

Când uit ce sunt, devin ce aş putea fi.- Lao Tzu

Comentator Amator

„Viata nu are subtitrare, ori o intelegi, ori nu…” – Wolf Wildfire

Short Prose

Poetry and Prose by Gabriela Marie Milton #1 Amazon Bestselling Poet & Editor, Award Winning Author, Pushcart Prize Nominee

%d blogeri au apreciat: