Sapte vai si-o vale adanca…

Un cântec uimitor și câteva interpretări. Sper sa va placa, ca pentru final de saptamana gri.

Ion Zlotea si Florea Cioacă

Sursa: Youtube.com

Song

Sursa: Youtube.com

Trei Parale

Sursa: Youtube.com

Update: Grabindu-ma sa postez, am scăpat din vedere sa las gândurile mele, vis a vis de cântec.

In prima interpretare, fotografiile vechi intregesc muzica. E de pe canalul YouTube al lui Fabris, pe care eu îl apreciez mult.

Al doilea video, cantecul, în interpretarea ”Song”, e memorabil, oricât de subiectiva as fi. Este și o a doua melodie, bonus, aici.

Trei Parale’‘ interpreteaza, din punctul meu de vedere, într-o manieră noua cu instrumente vechi și urmând vechimea cântecului și în linia melodică. Ascultandu i mă duc cu gândul la Anton Pann. Si numele lor de formatie, la mine are aceeasi rezonanta, din vremea lui Pann.

Altfel, mi se pare un cântec haios, cu spirit și perfect românesc. Lupul ascultător îmi place mult. Vouă nu??

Nu am intentionat si nici preconizat, ca macatul din foto reperezentativa, sa va incite asa mult. Desi ma bucura atentia pe care i-o dati, eu voiam doar sa va sugerez ca in articol e ceva popular. Ne bucuram impreuna de toate, insa…

18 gânduri despre „Sapte vai si-o vale adanca…

Adăugă-le pe ale tale

 1. Mie tot interpretarea Mariei Tanase imi place!
  Cred ca soacra mea îi zicea peretar sau carpeta la ceea ce tu zici macat!
  Bunica mea nu avea asa ceva! Era de langa Bucuresti …
  Iti doresc o zi frumoasa si un weekend placut!
  Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

  Apreciat de 1 persoană

 2. am iubit Grupup Song 💕 I-am admirat mereu. M-a socat vestea despre decesul lui Mihalea, apoi Songul s-a destramat. Chiar si Mini-Song ul era renumit… ce voci dulci aveau micutii!
  Un weekend minunat sa ai Ina draga 🤗

  Apreciat de 1 persoană

 3. Faină melodia! Iar piesa din poză eu o știu tot de… „macat”. Cuvertura se făcea „cu vergeaua”, ca să iasă modelele acelea buclate. Bunica făcea în tinerețe și macate și cuverturi, dar cel mai mult mie îmi plăcea când țesea preșuri din cârpe, căci acolo ne mai lăsa și pe noi, nepoții, să mai dăm cu „suveica” și să bătem cu „vatalele”. Eram fascinat și de acel sistem de „pedale” (așa le ziceam eu!). Ce amintiri frumoase!
  Toate cele bune și zile minunate, dragă Ina!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Zâmbesc. Mă bucur că ți place melodia. Macatu’ era pus doar sa sugereze puțin din muzica. Războiul de țesut l-a montat și maia într-un șofru să facă preșuri. Noi copiii eram de ajutor, tăiam sau cuseam cârpe. La război nu ne lasa, eram micuții si-i încurcam ițele. Avem încă valug de preșuri netăiate de atunci. Maia nu mai e de tare mult.. Nu credeam că de la „șapte vai și o vale… ” o sa ajungem la preșuri. Dar ce amintiri frumoase, cum bine zici. Mulțumesc frumos. ☺️ Numai bine, Alex!

   Apreciază

 4. Pentru mine, varianta Song nu poate fi comparată cu nimic.
  Cât despre macaturi și peretare, n-am avut decât la străbunica, le țin minte. Am mai avut plăcerea să mă întâlnesc cu ele la țară, la o fostă colegă de facultate care mi-a rămas bună prietenă. Îmi place că aici la tine văd mereu lucruri, nemaiîntâlnite în altă parte, care îmi ating o coardă sensibilă. Tu îmi amintești mereu de rădăcinile noastre, ce nu pot fi mascate de trendul spre globalism, romgleză și câte alte minuni… Dacă ar fi să încadrez blogul tău într-o categorie, l-aș pune la ”bloguri patriotice”.
  Mulțumesc și duminică frumoasă!!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Song e adolescenta, tinerețea mea.. ☺️
   Mă emoționează ce-mi spuneți. Mă si bucură mult. Eu doar incerc sa nu pierd complet lumea aceea, a bunicilor mei. In jur nu prea mai există și de aceea am fotografiat și macatul și păretarele și fotografiile casei și alte nimicuri dragi, ce intregeau universul acela. Incerc sa nu uit, să aibă și Pitica amintiri, deși acum nu apreciază prea mult ce-i acolo. Dacă patriotism e, nu mi dau seama, dar mă onorează, oricum. Si va mulțumesc mult și eu, de rânduri, de urări. Va mbratisez cu drag. O săptămână buna! ♥️

   Apreciat de 1 persoană

 5. Ina, hai s-o luăm metodic, ca la şcoală!
  1. Macatul. La noi în Ardeal i se spune plocuț. Dar are exact aceeaşi formă, doar suntem cu toții români! E frumos!
  2. Cântecele. Grupul Song mi-a fost tare-tare drag! In vremurile acelea a fost o revelație!
  Cât priveşte celelalte, sunt pietre prețioase! Am studiat câțiva ani folclorul. De drag. Mă mândresc cu o culegere de peste 100 de piese de vechi, din genuri diferite. Incă nu le-a venit rândul să le prelucrez. Dar la câte am de făcut, este posibil să nu mai trăiesc să ajung la această fază!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Polcuț, ce frumos cuvânt. Îmi plac mult regionalismele, cuvintele vechi, care mi par mai complete, decât cele noi, chiar împrumutate de la alți. ☺️ Deci Song, dar nu spuneți nu și celorlalți. 😘 Și vă îmbrățișez cu drag. Chiar sunt pretioase, neprețuite. Ce muncă și efort, cum sa nu le prelucrati!?? Vă bat eu la cap.. Sa ne trăiți mult și bine!! Doamne ajuta! sa fim și noi prin jur. Eu sper sa vă îndreptați iar spre culegere. ☺️😘♥️ Numai bine!!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

GLOBETROTTER - blog de călătorii

impresii de calatorie și informatii utile din vacantele mele in strainatate

Maria in color splashes.🎨

Pictura este exprimarea mută a poeziei .

Radio 80

talk less, play more

imaginecontinua

Pretextul acestui blog este mica mea colecție de fotografii vechi. În timp s-a transformat în pasiune. O pasiune care ne trimite, pe noi, cei de azi, în lumea de altădată, prin intermediul unor fotografii de epocă.

pardauro blog

un om cu capul pe umeri

Dana Fodor Mateescu

Poveștile mele sunt vii și mă scot din minți. Mă rod pe dinăuntru. Le cert și le iubesc, le mângâi, apoi le gonesc, le ucid și le readuc la viață. Sunt ale mele. Uneori, mă îmbracă de sus până jos, mi se prind în păr, la gât și pe fiecare deget. Eu însămi sunt o poveste.

G.Dansul vietii

*Sa scrii cu sufletul tau si sa recitesti cu sufletul celorlalti!... *

De-ale Irinei

Eu, aici, acum, altfel

HopeLess

Scrisul face parte din mine, din viață... ca de altfel, arta în toate formele ei!

Monolog cu un străin

Iubesc, am curaj și mă tem...

La mine în suflet

Gânduri, trairi, opinii...Iubiri

Gălăgie'n Cap

Verzi și uscate

ღ♪ Odăița Mea Virtuală ღ♪

Lipsa de comunicare este mai profundă și mai nocivă decât orice altă lipsă. Prețuiți ceea ce aveți deja! Pornesc într-o nouă zi din viață…fie ca aceasta (și toate celelalte)să fie o zi bună Pentru Tine LUME!

Monalisa

Simte și trăiește!

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: