Am inceput sa cred despre ai mei, ca au fost un pic diferiti de altii, numai dupa ce intr-o zi, am ajuns sa scotocesc cu Ela, prin sertarele bunicii. Era spre toamna, trecuse culesul viei si faceam si curat prin „mostenire” si pregateam ceva de bog’daproste pentru tata.
Am dat intamplator de stiutele, dar si de nestiutele rochii ale bunica’mii. Le cunosteam pe cele de ”batranete”, ce nu erau sterse, aveau culori vii, erau lucrate cu bun gust, nimic iesit in evidenta. Mamaia zicea ca trebuie sa-ti tii varsta, nu sa-ti pui conci in cap, cu trimitere evidenta la o matusa, pe care n-o suporta, sora sotului ei, care-i dorea averea – casa, paminturile, pana si butoiul:P. Nu era modesta mamaia, dar mare ne-a fost mirarea sa gasim rochiile de tinerete, taiate fara maneca, cu pliuri si falduri, materiale numa’ unu si unu ..asa incat daca as fi fost pe talia bunica’mii m-as fi batut cu Ela pe ele. Care, imediat s-a pus pe probat si maimutarit la oglinda (eii si ce oglinda, va spun mai tarziu…) … si nu-i statea nimic rau….dimpotriva. Abia astept sa revad ”carpele” astea, cum imi place mie sa zic, imbracate. Nu degeaba se lauda ca ea-si lucra tot ”la modista”. Mamaia era un pic laudaroasa sau asa am crezut-o cat a trait. Era o femeie darza si vanitoasa. Parea cand prea mandra, cand prea ”biata femeie” fara noroc, ramasa singura prea devreme.
Mi se mai deschisese mie ochii odat’, la cimitir, cand un gropar zisese ca ”fu’ cripta plina de oase” si cand am vazut sacu’, ce popa il boteza cu vin, dar in momentele acelea grele, n-am realizat imediat. M-au urmarit imaginile si vorbele-n timp.
Eiii si mi-a mai parut mie ceva ciudat si cand mi-am gasit costumul popular de copil, al serbarilor de gradinita. ia mea cu trandafiri, dar si fota, intr-o fotografie veche cu zimti. O fotografie veche de zeci de ani, multi napoi, in care costumul meu popular era purtat de o fetita cu breton si parul ca si mine. Fetita era nepoata strabunicii mele din partea tatalui, tatalui meu. Nu stiu exact cum o chema, eu ii spun Ilenus.

Eu, privind-o încă din copilărie – pe mamaia – și acum mi-e greu să nclin balanța.
Zicea că la 60 de ani era ‘balenă’ și ‘întorci omu’ din drum ori îl faci să stea-n loc‘, chiar la aceea etate.
Părea plină de ziceri, unele erau savuroase, dar mie, care am trăit cu ele mi se pareau firesti. Trec nepăsătoare (?!) printre ele. În gura bunică’mii care accentua nițel, prin repetiție, mai ales – nu cumva să uiti, erau firești și zise ca să știi, să ții minte și să rămână.
Dacă m-as putea întoarce, aș fi nițel mai atentă.
Sursa foto arhiva personală
Tot conținutul încărcat pe acest site este original, iar reproducerea sa parțială sau totală este interzisă fără acordul meu expres
Povestirile tale imi trezesc nostalgii si-mi dau ghes sa caut printre „vechituri”. 🙂 Cu muuulti ani in urma am aruncat multe lucruri – mai de curand, m-au prins regretele. Mai am fotografii. Mai am o fota si o ie tesute si cusute de bunica, pe cand era eleva. 🙂 Fusta de la costumul popular am transformat-o in ceva ce sa pot purta vara. Ce materiale erau pe timpuri! 🙂
Om fain mamaia ta! 🙂
Zile senine iti doresc!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ups! Nu trebuiau aruncate. Eu am inca si lampa mica, fara sticla cu care mamaia l-a crescut pe tata bebelus. Am gasit-o in pod. Drept e ca pana la noi puteau fi multe aruncate dar le-am gasit stranse. Sunt pline de rugina unele. Iile si camasile, fotele au o valoare sentimentala si nu numai… Multumesc pentru tot! Numai bine si tie! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Au aşa un parfum textele tale că mă încarc sufleteşte citind.
Ce frumos că ai păstrat atâtea lucruri! Au îndradevăr o valoare mare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ma emotionezi tu scriindu-mi asa. Ma bucur tare mult, caci are un sens ce mi-am propus. Incerc sa le scot de sub praful depus. Le-am pastrat, intr-o continuitate. Mamaia le-a pastrat la randu-i. Multumesc frumos de ganduri bune. Numai bine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Şi eu îţi mulţumesc pentru tot ce scrii!
Să ai o zi frumoasă!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multam frumos iar. Si tu sa ai o zi Buna! 🙂
ApreciazăApreciază