La străbunici!
Acesta este locul unde veneam în vizita_fulger_de ajutor, la străbunici.
Plecam cu mamaia, dis de dimineață cu un autobuz sau cu fr’o mașină de ocazie, până în prima comună de lângă Turu, ca să ne putem întoarce seara, la fel. Ne mobilizam să ducem pâine și mai ales ca să dereticam, să-i ajutăm la muncile grele ce le aveau de făcut. Îmbătrâniseră..
Eu eram un pui de om, dar implicarea contează. Oricum, eram prea mică, ca să pot rămâne, cateva ore bune singură acas’ la Turu.
Ma’marea și tatamare sunt icoane vii în sufletul meu și al Nelei.
Poveștile familiei străbunicului se pierd în negura timpului. Era nepotul lui popa Costache și baiatul izprăvnicerului Ioniță, din Lisa. Acesta din urmă a avut cu Gheorghița, fata de la oraș, ce traise în mahalaua Odaia patru copii, trei băieți și o fată oacheșă rău. N-a luat-o pe Gheorghița de drag, ci mai ales că-i aducea pământ și spor. Era vrednică și făcăleață. El mergea des la oraș, doar trebuia să trimită banii în Nemția stăpânului fermei Lisa. Asta nu-l impiedica să poposească pe acolo, să oprească să mănânce la restaurant, poate chiar la a’le Salduș (unde erau muzici, antren), întorcându-se greu de pe acolo, după câteva zile de chiolhanuri. Gheorghița era cu gospodaria și copiii.
Tudor, străbunicul meu, a ajuns dogar. Nu orice dogar, ci de care, trăsuri, calești. Ceilalti copii, Florea s-a făcut cismar, Gina a fost casnică, doar era fată, iar Gheorghe a făcut liceul, era cel mai deștept din sat. Și la vremea aceea, să faci liceul era un eveniment rarisim. Pe Gina, fata oacheșă și cu mintea brici au măritat-o cu un ”plontonier”, dar numai după ce i-au dat ceruta dotă (nu știu câte pogoane de pământ).
Toate păreau că intrau pe un făgaș normal, copii aveau o meserie, iar fata se măritase. Dacă nu venea razboiul chiar era bine. A venit și a pustiit locurile și sufletele. Toți bărbații s-au dus la luptă și femeile aveau ”lupta” lor. Ele ajunseseră umbre, au ramas bătute de gânduri, griji și unele, cu plozii prinși de fuste.
Nici familia lui Ioniță n-a scăpat pe război, ca toți din jur. Străbunicul Tudor era tânăr, neînsurat și-a mers la război de bunăvoie, ceilalți frați erau prea mici. S-a întors bine, dar cu sufletul zdruncinat de grozăviile trăite și văzute.
A fost împroprietărit de Rege cu zece pogoane de pământ, pentru că a fost la razboi, așa cum se promisese. Tare mândru a fost, când singur, prin puterile sale a devenit proprietar de pământ.
Tudor avea oricum o mândrie nativă. Era un brad de om, fălos, înalt, dar cu ochii albastrii, blânzi.

Și așa, tânăr și cu zece pogoane de pământ, a pornit să ceară de nevastă pe Petra, dintr-o comună vecină, cea mai frumoasă fată din satul ei. A cerut-o și-a luat-o în trăsurile cu care veniseră, după ce s-au invoit părinții. Degeaba au ieșit tinerii din sat, la ceas de seară, să oprească trăsurile, să nu le ia frumusețea. Nu s-a putut opri nimic, Tudor era hotărât ca Petra să fie a lui, și-a fost.
A fost o soție bună și tare dragă. Frumoasă ca o cadră *, ne povestea mamaia, Tudor o iubea mult. Împreună nu aveau piedici. Era chibzuită și bună gospodină. Au facut trei copii. Prima fată Floarea (bunica mea), urmând imediat și doi băieți, Florea și Radu. Erau frumoși tinerii părinți, se completau.
Dar de’odat’ mamaia, mică, avea șase ani a aflat că mama ei nu s-a simțit bine și a plecat la Doamne Doamne. Dar nu pentru că au supărat-o ei, ci pentru că a iubit-o mult Doamne Doamne. Mamaia, nouă, ne-a spus că a făcut tetanos, înțepându-se-n picior (era vremea când oamenii mergeau mult desculți). Târziu, când am fost oameni în toată firea și ea (mamaia) era spre senectutea vieții, ne-a spus adevarul, neștiut – ” a făcut un raclaj’‘.
Astfel ea Floarea, a rămas femeia familiei, cu ceilalți doi frați mai mici. Radu nu avea doi ani. Amintirile mamaiei despre Petra sunt puține. Își amintea cum s-au dus, cu ea, în vizită la frații mamei, în comuna vecină și cum n-a lăsat-o să bea apa ca să nu ia tuberculoza, ce bantuia prin zonă. I-a spus ”mori de sete, dar apă nu ceri”. Când au plecat din sat, a dus-o pe Floarea la o fântână și i-a dat să bea apă pe săturate. Și-și mai amintea că le cusea cămășuțe noi și frumoase, în fiecare iarnă, pentru Paști și că acestea sclipeau de curate.
Uriasul blând rămăsese singur, cu trei copii. A fost răvășit de pierdere, dar a gasit tot în el puterea să reziste, pentru cei mici.
Sursa foto: arhiva personală.
*cadra – de pus în poză, și înrămat (cadru)
Tot conținutul încărcat pe acest site este original, iar reproducerea sa parțială sau totală este interzisă fără acordul meu expres.
“Copyright 2010-2014 – Toate drepturile rezervate”
Frumoase-s poveștile bunicilor și străbunicilor, mi-ai făcut dor de ele 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Asa-s povestile din ”spate”… Mie uneori mi-e dor de ei! Numai bine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Și mie, am învățat să le transform în gînduri care fac bine 🙂
Numai bine și ție!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Doamne ajuta! Sunt asa buni, ca ne fac bine, cu siguranta.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt frumoase, sunt pline de înţelepciune şi sunt tare bine scrise poveştile astea. Să ne mai scrii, Ina!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mai am in ”tolba” povesti. Erau ei oameni intelepti. 🙂 Multumesc de ganduri/randuri. Numai bine!
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Am mai spus-o: imi place mult sa citesc povestile tale. Unele imi amintesc de povestile pe care le-am auzit si eu, de-a lungul timpului. Pe strabunica mea, din partea mamei, o chema Petra, si doi dintre cei cinci copii ai ei au murit in razboi (una dintre fiicele ei s-a numit Floarea)… 🙂
Numai bine!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumesc frumos. Asa-i, avem amintiri comune. Ce coincidente! in numele lor… dar ce frumoase erau. Numai bine!
ApreciazăApreciază
Este vorba despre Lisa din Fagaras, cea a lui Oct. Paler?
Povestile despre cei ce-au fost sunt emotionante.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc frumos. Nu. Este o Lisa din campie, din sud, aproape de Dunare. Povestile incep sa se piarda, din pacate. De aceea povestec …
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Scrie, scrie, scrie! Povesti sunt cata frunza si iarba!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Incerc. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Draga Ina,
Scuze ca ieri nu am putut comenta, dar a fost o zi tare haotica!
Imi place teribil de mult cum scrii .. Eu nu îmi cunosc foarte bine strabuncii.
Nu am idee de ce! Mama îmi povestea foarte rar cate ceva de bunica ei, iar tata … niciodata!
E tare frumos sa-ti stii radacinile! Multumesc de postarea ta frumoasa, sper ca vei mai scrie …
O zi placuta îti doresc!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ella, stai linistita! Nu-i nici cea mai mica problema. Eu in weekend am multa treaba si doar duminica seara ma linistesc si am net, deci sunt absenta cam 2 zile, volens-nolens… Scriu ce simpt. Nici eu nu stiu prea multe din partea mamei, dar stiu din partea tatalui, a bunicii de tata, cu schema de arbore genealogic… Multumesc mult de sustinere. 🙂 Numai bine!
ApreciazăApreciază
din nou gasesc aici o pagina de suflet, cu un text incarcat de sensibilitate si emotie. Super stii sa asterni amintirile, minunat ar fi sa le publici intr-o culegere, poate intitulata „amintiri din copilarie” 💕
Trimit ganduri bune si imbratisari din Bavaria 🤗
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc frumos. Nu am prea multe merite, doar amintirile, si vreau sa ma ”dezbrac” de ele, un pic. Sunt atat de frumoase ”Amintirile din copilarie” ale lui Creanga, ca le-as aduce o atingere, folosind titlul.
Multumesc si de ganduri si imbratisari si eu va transmit toate cele bune, cu drag, din campie! 🙂
ApreciazăApreciază
Adună-ţi poveștile ăstea minunate într-o carte. Mă uimește cu cât lux de amănunte îţi reamintești totul. Nu le lăsa să se piardă, Ina.
ApreciazăApreciază
Nu-i meritul meu. Bunica stia foarte multe amanunte si-n ultimii ani ne tot povestea, insisistand. Relua povestile ades. Si cand am pierdut-o, mi-am dat seama ca pierd tot ce stia. Si astfel dupa ceva timp am inceput sa creionez ce stiu, apoi a venit blogul in completare. Ca sa nu pierdem ce-a fost… Cat despre carte, eu sunt inginer… 🙂 Cine stie ce implica… Multumesc mult. Numai bine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu nu am fost atât de inspirată ca tine. Bine, pe atunci abia auzisem noi de calculatoare. Am pierdut ce îmi spunea tata despre război și despre cei 7 ani de lagăr în Uniunea Sovietică.
Inspirație și o zi minunată !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cam stiu ce spui, m-am desteptat la pierderea cea mai recenta. Restu’ vag s-au pierdut… 😦
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A meritat să caut Lisa (1) 😀 Spune-mi, este Lisa lui Octavian Paler?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc frumos iar și iar! Poate te dezamăgesc, dar nu-i aceeași. A mea e în câmpie, a lui Paler era la munte..
O săptămână perfecta sa ai! 😘♥️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu mă dezamăgești deloc, am fost doar curioasă datorită coincidenței de nume. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu sunteți prima care mă întreabă.. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană