Mi-e drag tata și mi-e și dor.
Azi îl gândesc și vreau să vă povestesc mici „steluțe” cu și despre tata din copilarie.
Îmi amintesc cu drag de cartofii pregătiți de tata. Și nu știu de ce ăsta-i primul lucru ce-mi vine în minte acum.. (de foame??!, cine știe.. 🙄) Se întâmpla doar dacă mama nu era acasă și noi rămâneam singure cu el. Făcea cea mai bună mâncare de cartofi. Avea un alt gust decât a mamei, punea foi de dafin sau alte condimente, altă stare, alt suflet. (Nu vi s-a întâmplat să recunoașteți bucătarul după gust?? 😁) Din când în când ne făcea și cartofi prăjiți tăiați pai. Ceva uniform și perfect. Mă întreb acum dacă nu se juca cu noi.
Nu exista primăvară – Paște, să nu roșim împreună, ouă cu model de pătrunjel, spre exasperarea mamei. Nu era vorba doar de dezastrul din bucătărie, ci mai ales de atacul la ciorapii ei de mătase. Era destul greu să găsești acei ciorapi atunci. Scufundam oul în vopsea, numai după ce-i punea câteva frunze de verdeață și apoi îl lega fedeleș într-un ciorap de damă transparent. Ce bucurie! Ce culori! Ce pictori!
Și tot în primăvară ne făcea tata și numai el, flori de salcâm prăjite. Noi, copii, eu și Nela le culegeam, tata le dădea prin compozitia de clătite și le așeza în tigaie până deveneau crocante. Și clătitele ni le învârtea cu foc în tigaia buclucașă. Erau subțiri și rotunde și zburau in aer ca și colosul fustelor fetelor în vânt. Ce desfătare, ce dezmăț! Nu trebuia să vezi atunci bucătăria. Ai fi zis că a nins și nu numai.
Ne pupa în fiecare dimineață, după ce se dădea cu spuma de ras. Era o oferta deschisa: Cine mai vrea să mă pupe?? Erau zâmbete și râsete, chirăituri și din când în când cineva fugea și se ferea de albul înflorit pe fața tatii.

Ne ajuta la lecții. Ceva mate și fizică, întotdeauna. Câteodată venea pilit acasă sau bine_dispus ar spune tata. Nu era greu să știi că nu se puteau rezolva problemele. Dimpotriva, parcă se înmulțeau. Căci mama îl trezea cu noaptea în cap, în zori de zi: Hai că nu se duce fata la școală așa, cu lecțiile nefăcute. Șiiui, amețit, cărăuiiii, obosit, șifonat îi făcea lui Nela problemele grele de mate.
Tot Nelei, care nu era prea îndemânatică la „Lucru manual” i-a terminat de cusut tata, un mileu cu muște, căci trebuia predat în ziua urmatoare. Era o tombolă cu obiecte la școală, nu se putea să nu participi. Mama era la serviciu, iar tata a fost salvatorul. Știa tata cu acul. Învățase în tinerețe să coase un nasture sau o șosetă. Era așa haios cu acul în mână că ai fi zis că înainte să le coase (muștele) le prindea și le înțepa cu acul. Zâmbesc larg!
Ne făcea cu cremă încălțările, tuturor și acestea așteptau cuminți la ușă, dimineața, parcă erau dresate. Uneori mai și bocănea tata să ne repare niște tocuri, niste plachiuri. Era tot o joacă. Ne explica, ne lipeam cu pernandez sau cum s-o numi (precis greșesc), împrăștiam cuișoarele, pierdeam perechea pantofului.
Eii, dar cum să nu ne sărbătorim. Îmi amintesc că primea de ziua sa, de la noi, piticuțele și mama, un șorț de bucătărie cu tot cu soluție de spălat vase (o raritate, atunci – precis o aprecia 😁) și o sticlă de șampanie, de fapt era un vin spumant. Indiferent de motivul sarbatoririi era multă veselie.
De lăsatul secului ne pregătea ”surprizele” fiecărui an: ne punea monezi în mălai și trebuia să le găsim, să le prindem cu limba. Era o farfurie și noi amândouă disperate dupa bănuți. Să ne fi văzut când respiram mălai sau când tușeam. Și ne mai lega de coada unei mături alviță, pe o sfoară. Parcă era o undiță și noi peștișorii. Se plătea cu trei lei mușcătura (și ce mari erauuuu). Reușeam doar să ne mozolim de dulce pe față. Amuzamentul și râsetele și veselia generalizată era la ea acasă.
Și Sărbătorile de iarna erau nemaipomenite. Îl vedeam pe tata punând bradul în uscătorie, un molid. În preajma ajunului îl lua în casă, îl cioplea cu o bardă și îl înțepenea în piciorul de brad. Semeț se înalța în tavan și noi ne învârteam în jurul lui. Și mama participa. Plimbam un glob din mână în mână și dădeam sugestii de agățare. Luminițele și beteala încheiau „îmbrăcarea” bradului. Ce fericire când se aprindeau luminițele chiar pe fețele noastre (e un fel de-a spune, noi eram cu nasul în ele și culmea, ne plăcea). Am fi stat și noi în brad așa drag ne era.
Și câte alte amintiri nu-s. Dar s-a făcut târziu și nu mai am spor. Pe altădată! 🙂
Despre tata mai puteți citi și aici, de mai aveți răbdare și stare, în articolele mai vechi, în Vechituri/ sau în Gelu și îl mai puteți vedea aici în Gelu (poze cu zimți).
Sursa foto și reprezentativă: arhiva personală
Toate articolele publicate pe acest site sunt proprietate intelectuala și este interzisă preluarea integrală a textelor, dar și a fotografiilor.
Conținutul încărcat pe acest site este original, iar reproducerea sa totală este interzisă fără acordul meu expres.“Copyright © 2019 – 2020 Ina S. – Toate drepturile rezervate”
Acest site/ (aceste articole) este/ (sunt) protejat(e) de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 200 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol si avizarea mea în mail.
Uf, ce amintiri mi-ai trezit. Ce bogaţi suntem avându-le…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Să știi, Potecuță! Am o grămadă de „auricale” de acestea.. Zâmbesc larg. 😘❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Îți mulțumesc că ai pus link la articole mai vechi, chiar vreau să mai citesc despre tatăl tău… Minunat scrii 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc mult Florina! Sunt doar trăirile, impresiile de copil.
Voiam doar sa ușurez ideile celui ce citește. Sunt opționale. Dar mă bucură mult că vrei să citești, chiar și din urmă. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce amintiri superbe! Si este atat de bine ca fac parte din tine, din sufletul tau!
Tare iti multumesc. M-am emotionat…
Pupici si o seara frumoasa, draga Ina! Weekend placut! ❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc frumos, Suzana! Sunt amintiri, cumva dispersate în timp, dar pe care le regăsesc gandindu-l pe tata. Te ‘mbratisez cu drag! 😘❤️ Weekend plăcut să fie și la tine!!
ApreciazăApreciază
Oooh, ce dor de tata mi-ai facut! Din 2010 imi mai este doar in suflet. 😊
Sa mai spuna cineva ca barbatii doar stau si asteapta sa fie stersi de praf! :))
In multe puncte am avut senzatia ca scrii despre tata meu. 😊 Si el ne dadea pantofii si ghetele cu crema, „cioplea” bradul de Craciun si il monta, facea clatite – de la el am invatat sa le intorc aruncandu-le in sus – si cartofi prajiti pai… Tata stia sa gateasca, si nu o data a gatit el (da, recunosc „bucatarul”) 😊 stia sa coasa nasturi, tivul la manseta pantalonilor s.a. Pentru ca el ajungea acasa de la serviciu cu doua ore inainte sa ajunga mama, matura, mai spala ceva rufe… Era un harnic. De la el am invatat multe trucuri, multe despre plante si vietati de tot felul, dar si unele tehnici pentru diverse „handmade”.
No! Ca de obicei, m-ai facut sa-mi amitesc. Tot vreau sa scriu despre, dar mereu ma opresc – inca nu pot sa scriu despre tata altfel decat asa, pe scurt, pentru ca nu ma simt in stare sa ma adancesc in amintiri.
Am recitit, si revazut cu drag, pozele din celelalte articole.
Iti doresc sa ai weekend minunat! ❤️ Pupici!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mulțumesc frumos! Ce amintiri de suflet, ai și tu! Și să știi că tatii noștri chiar semănau. Nu cred că era tata cel mai harnic, dar un tată responsabil era. Și n-am epuizat poveștile încă, doar caut in pretext sa le scriu. 😁 Zâmbesc. Weekend liniștit sa ai Diana! Pupicii ❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ai avut un tată de milioane, iar amintirile tale sunt dulci ca mierea. Ce să mai spun de fotografii, pe care se vede că le-ai adunat și păstrat cu sfințenie.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc mult! Și eu cred că am niste amintiri ce mă fac bogata. Sunt neprețuite.
O zi buna! Un weekend plăcut! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Să știi că primul meu gînd, cînd ai revenit acum, a fost „a, da, Ina cu Nela”… Nu cu hai-hui sau altceva, așa mi-ai rămas 🙂
Tare frumoase amintiri și mare interes m-ai stîrnit pentru florile de salcîm rumenite, deși, din păcate, pe-aici nu știu nici unul pe lângă mine 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ce frumos gând! Chiar sunt Ina cu Nela! Zâmbesc larggg.
Poate găsești vreodată, poți încerca. Te pup! Weekend plăcut! 😘❤️
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mi-au lipsit amintirile tale frumoase. De câte ori le citesc îmi reamintesc copilaria cu năzdrăvăniile ei. Iar acum mi-ai redeșteptat dorul de ai mei cei dragi.
Sfârșit de săptămână frumos!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ne e dor și ni sunt dragi! E bine sa nu-i uităm. Mă bucur că ne-am regăsit și știi, cred. O zi buna și cu sănătate sa ai, Constanta! 😘❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Magnifica a fost copilaria
în vechea tara România.
Însa tot ce-a fost revine iar,
daca traim în dragoste si har ! 🙂
Un tata original, iubitor, adevarat, pentru copii devine rege, împarat.
O duminica binecuvântata, cu amintirile copilariei minunate, draga Ina !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Chiar magnifica a fost copilăria noastră, cu accente de magie. 🙂 Tata ne vrăjea.
Mulțumesc frumos, Iosif, de rânduri și gânduri! O Duminica frumoasa!
ApreciazăApreciază
Of, ce tare m-ai emoționat, dragă Ina, cu aceste amintiri superbe. Ce tată minunat ai avut și ce amprentă de neșters a lăsat în sufletul celor două comori pe care le-a crescut și le-a iubit. Ce nu face un tată pentru fetele lui?
Nu pot opri o lacrimă în colțul ochilor, cu gândul la tatăl meu, de care… îmi e tare dor. Poate și pentru că a plecat fulgerător, când nimeni nu se gândea la ceva rău. Ne rămân amintirile, sculptate în suflet, comori neprețuite. Nu ni le poate lua nimeni. Iar când le împărtășim cu cei dragi, parcă retrăim aievea acele momente fermecate din viața noastră.
Îți mulțumesc, dragă Ina! Și Dumnezeu să îi odihnească pe toți cei dragi, care au plecat spre zări albastre…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
M-ai emoționat și tu pe mine
Suntem așa bogați având aceste comori.
Dumnezeu să-i odihnească pe cei dragi ai noștrii!
Mulțumesc frumos!
ApreciazăApreciază
Ce frumos il gandesti pe Tatal tau! Asa cum ar trebui. Exact asa..
Multa iubire. Doar iubire.
Imbratisari cu drag!
Multumesc !!
:*
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc frumos! Ma bucur mult ca ti-a placut. E iubire reciproca. Te imbratisez si eu cu drag! Pupiciii 🙂
ApreciazăApreciază
Am citit cu sufletul la gură! Cât de frumos şi bine ți-a fost! Eu sper că ți-e bine şi-acum!
Mi-am amintit de tăticuțu’ meu, eroul meu, de care mi-e dor în fiecare clipă…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Copilăria e frumoasa, oricum, cred. Nu mă plâng nici acum (Doamne ajuta!), dar de tata mi-e dor, întotdeauna. 😘❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Extraordinar de frumos! Te felicit pentru stilul minunat de cald în care povestești!♥️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc mult! E din cauza subiectului sau pentru că e singurul mod în care vă pot arăta lumea mea. Te mbratisez, cu drag! ❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cum știu EI, TAȚII NOȘTRI CEI DRAGI să nu se așeze în suflet definitiv,cu superbele amintiri pe care ni le lasă…
Am o mulțime de amintiri cu TATA și uneori mă întreb când a avut timp să-mi ofere atâtea….Aveam 9 ani și ceva,aproape 10,când a Plecat,EL avea 41…Mi-a lăsat Amintiri și din ultima zi împreună,27.04.1990.A doua zi,pe 28,am aflat că nu mai era…🕯️🕯️😪😪.Mi-ai răscolit prin suflet cu amintirea ta cu crema de ras… Când avea mai mult timp liber, dimineața sau pe la prânz, funcție de schimb,lucra maistru într-o uzină de armament, mă lua în brațe și mă lăsa să-l”ajut”să se radă…Cred că aș recunoaște mirosul acela de cremă de ras și acum, dacă l-aș mai întâlni.Aveam un sertar la dulap unde țineam chestii gen săpun, șampon,crema de ras,etc.Eu îl botezasem”sertarul parfumat”. Episodul cu luatul în brațe se petrecuse fix cu o zi înainte să Plece definitiv… Îți dai seama cât am putut să plâng după…De dor…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Îmi pare nespus de rău că tatăl tău a plecat așa devreme, că tu ai rămas micuța fara dansul. 😟
Dar ne e dor de ei și eu doar am vrut să transmit asta. Te îmbrățișez cu drag! ❣️
ApreciazăApreciază
Ne e Dor de EI,mereu…E ce a rămas după… Eu m-am apucat de scris, POEZIE, pentru că am simțit că aș mai fi avut foarte multe să îi spun și nu mai aveam cum altfel…😪😪
Și eu te îmbrățișez cu drag !. Ești minunată și scrii la fel.
ApreciazăApreciază
Floare draga, as vrea sa te pot citi și eu dar nu vad nici o adresă de blog. Mi-o poți da tu aici, daca nu cer prea mult?? 🙂
ApreciazăApreciază
Draga mea, n-am blog,am doar fb,mă găsești că”Adina Barbus”-fără diacritice, dacă poți să mă cauți pe fb.Am făcut adresa asta doar pentru că voiam să vorbesc cu Potecuța,și nu puteam fără autentificare.Din păcate fratele meu mai mare nu a considerat necesar să am eu blog,el mi-a făcut doar cont de fb,că a zis că nu sunt eu așa deșteaptă să am ce scrie pe blog.Dacă nu pleca din țară nu aveam nimic,că nu aveam eu ce să caut pe net.Părerea lui.Asa,fiind plecat,a trebuit să vorbim de la distanță și n-aveam cum altfel.Dacă reușești să mă găsești,aș fi curioasă ce părere ai.Are și Potecuța fb,sunt prietenă cu ea,poate dai de mine din pagina ei-Potecuța-Poteci de dor.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din păcate eu nu am FB, dar ne mai auzim așa. Numai bine! 🙂
ApreciazăApreciază